Hmmm, nehéz
belekezdeni, az egyik legnépszerűbb nyári étel, mindenki ismeri, szinte
mindenki szereti, és mindenki másként készíti, más hozzávalókra, arányokra,
trükkökre, fortélyokra esküszik…, de egy biztos amikor az ember hazafelé
bandukol az utcán akár a munkahelyéről, akár a Balatonon és megcsapja az orrát
az összetéveszthetetlen, nyálműködést beindító illat, na akkor tudhatjuk, hogy
minden rendben, itt a lecsó, itt a nyár!
Szóval, kb. 4 személyre:
- 1 kg paprika
- 60-70 dkg paradicsom
- ízesítőként egy kis mangalica szalonna
- olívaolaj
- pár gerezd fokhagyma
- nagy szemű tengeri só
- ízlés szerint felvert tojás
A hozzávalók nyugodtan
lehetnek jó érettek, „szottyosak”, jelen esetben ez csak jót tesz majd
ízkavalkádunknak!
Elkészítés:
Ízlés/hangulat/családi tradíciók szerinti formára vágjuk a hozzávalókat, kis
olívaolajon megdinszteljük a hagymákat a szalonnával, majd mikor üveges
kinézetűvé váltak, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, majd rotyogtatjuk, ha félig
meddig megpuhul, jöhet a paradicsom, ha megfő, jöhet ízlés szerint a felvert
tojás, mely el is hagyható.
Kenyérrel vagy anélkül,
melegen vagy „másnaposan” (ez esetben a tojást érdemes hanyagolni) otthon,
nyaraláskor vagy munkahelyen dobozból „instant” nyárként fogyasztva is remek!
Mitől egészséges a
lecsó?
Hagyma: energiaértéke csekély, viszont magas C-vitamin-tartalmán
kívül kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat,
vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket is találunk
benne. Mikrobaölő hatású vegyületeket, például allicint is tartalmaz. A népi
gyógyászatban használták hurutos és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri
bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. Ma elsősorban érelmeszesedés
megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére ajánlják, de igazolták
baktériumölő, immunerősítő hatását is. Két apró "műhelytitok": ha a
tisztítás előtt vízbe tesszük a hagymafejeket, kevésbé könnyeztet. Aki pedig amiatt
fél a hagyma fogyasztásától, mert puffasztja, ne tegyen fedőt a fövő ételre,
így a felfúvódást okozó illóolajok egy része eltávozik.
Paprika: jelentős C-vitamin forrás. Száz gramm nyers paprikában 70-250 mg
C-vitamin-tartalom van, a fajtától függően. A zöld színű fajták általában több
C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az
apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy
bogyójúakban. Ezenkívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai,
az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz.
Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a
gyógynövénytár.
Paradicsom:A paradicsom egyike a legegészségesebb gyümölcsöknek: lédús, magas
cukor és C-vitamintartalmú, és felmerült, hogy a hasnyálmirigyrák,
petefészekrák esetében közvetlen jótékony hatása is van. Ha ez még nem
bizonyosodott is be, de közvetve az immunrendszer erősítésében, az emésztés
segítésében, ásványianyag-tartalma folytán vitathatatlan a pozitív szerepe.
Almasav, citromsav, borostyánkősav, karotin, E-vitamin is található benne.
Ásványianyag-tartalma közül a kálium, magnézium, kalcium, nátrium emelhető ki,
és tartalmaz egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is. A népi gyógyászatban
mint hatásos vértisztító, vértolulást oszlató, vesetisztító, erősítő szert
tartják számon. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a jótékony anyagai a
főzéskor sem illannak el, így a lecsóba főzve is érvényesítik hatásukat.
/Forrás:
www.hazipatika.com/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése