2012. július 4., szerda

Lecsó, ahogy mi készítjük :)

Hmmm, nehéz belekezdeni, az egyik legnépszerűbb nyári étel, mindenki ismeri, szinte mindenki szereti, és mindenki másként készíti, más hozzávalókra, arányokra, trükkökre, fortélyokra esküszik…, de egy biztos amikor az ember hazafelé bandukol az utcán akár a munkahelyéről, akár a Balatonon és megcsapja az orrát az összetéveszthetetlen, nyálműködést beindító illat, na akkor tudhatjuk, hogy minden rendben, itt a lecsó, itt a nyár!
Szóval, kb. 4 személyre:
  • Pár db vöröshagyma/lilahagyma/főzőhagyma
  • 1 kg paprika
  • 60-70 dkg  paradicsom
  • ízesítőként egy kis mangalica szalonna
  • olívaolaj
  • pár gerezd fokhagyma
  • nagy szemű tengeri só
  • ízlés szerint felvert tojás
A hozzávalók nyugodtan lehetnek jó érettek, „szottyosak”, jelen esetben ez csak jót tesz majd ízkavalkádunknak!
Elkészítés: Ízlés/hangulat/családi tradíciók szerinti formára vágjuk a hozzávalókat, kis olívaolajon megdinszteljük a hagymákat a szalonnával, majd mikor üveges kinézetűvé váltak, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, majd rotyogtatjuk, ha félig meddig megpuhul, jöhet a paradicsom, ha megfő, jöhet ízlés szerint a felvert tojás, mely el is hagyható.
Kenyérrel vagy anélkül, melegen vagy „másnaposan” (ez esetben a tojást érdemes hanyagolni) otthon, nyaraláskor vagy munkahelyen dobozból „instant” nyárként fogyasztva is remek!

 
Mitől egészséges a lecsó?

Hagyma: energiaértéke csekély, viszont magas C-vitamin-tartalmán kívül kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket is találunk benne. Mikrobaölő hatású vegyületeket, például allicint is tartalmaz. A népi gyógyászatban használták hurutos és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. Ma elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére ajánlják, de igazolták baktériumölő, immunerősítő hatását is. Két apró "műhelytitok": ha a tisztítás előtt vízbe tesszük a hagymafejeket, kevésbé könnyeztet. Aki pedig amiatt fél a hagyma fogyasztásától, mert puffasztja, ne tegyen fedőt a fövő ételre, így a felfúvódást okozó illóolajok egy része eltávozik.
 
Paprika: jelentős C-vitamin forrás. Száz gramm nyers paprikában 70-250 mg C-vitamin-tartalom van, a fajtától függően. A zöld színű fajták általában több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Ezenkívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz. Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.
 
Paradicsom:A paradicsom egyike a legegészségesebb gyümölcsöknek: lédús, magas cukor és C-vitamintartalmú, és felmerült, hogy a hasnyálmirigyrák, petefészekrák esetében közvetlen jótékony hatása is van. Ha ez még nem bizonyosodott is be, de közvetve az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében, ásványianyag-tartalma folytán vitathatatlan a pozitív szerepe. Almasav, citromsav, borostyánkősav, karotin, E-vitamin is található benne. Ásványianyag-tartalma közül a kálium, magnézium, kalcium, nátrium emelhető ki, és tartalmaz egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is. A népi gyógyászatban mint hatásos vértisztító, vértolulást oszlató, vesetisztító, erősítő szert tartják számon. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a jótékony anyagai a főzéskor sem illannak el, így a lecsóba főzve is érvényesítik hatásukat.
 
/Forrás: www.hazipatika.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése