2012. szeptember 19., szerda


A magyarok odavannak a bio ételekért


Magyarországon sok olyan zöld cég van, amik bio ételeket termelnek - mint pl. gyümölcsöket, tésztákat, lekvárokat, olajat, - ahol a környezet és a minőség elsőbbséget élvez.
Olyan cégek, mint a  BioHungaricum, Biokal International, Biokontroll Hungária, Biopont, Denise and Sandy and Schmidt Co mind hozzájárulnak a bio termékek új irányvonalához, amit a magyarok készek befogadni. A probléma az, hogy nagyon kicsi a kínálat és meglehetősen drágák, amik a boltok polcaira kerülnek.
Magyarország maga egy nagyszerű termelője az ún. bio termékeknek, de ezeket főleg exportra termelik, főleg nyersanyagokot mint gabonafélék és növényfélék – mondja Németh Viktor, a Biopont ügyvezető igazgatója, ami a bio termékek piacvezető cége. A magyar termékek legjelentősebb külföldi piaca Németország, Ausztria és Svájc. A hazai kereslet csak lassan növekszik, mivel az ország elköteleződése a bio termékek iránt meglehetősen alacsony és az árak magasak, amiben nincs gazdasági fejlődés. Ez az egyik oka, amiért a kereskedelmi lánc sok importált terméket követel.  A csak organikus termelésre használt föld az elmúlt 6 év alatt 133000 hektárról 122 ezerre csökkent.

Beata Balazs
http://www.hktdc.com/info/vp/a/emk/en/1/4/1/1X07GOQA/Emerging-Markets/Hungarians-keen-on-organic-products.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése