2012. február 25., szombat

Zöld tea, a háziorvosság

A zöld tea olyan egészséges, hogy csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit és a rák kockázatát, megelőzi az ízületi fájdalmakat, védelmet nyújt a gyulladásokkal szemben és megszünteti a gyomorégést. De talán a zöld tea leginkább a magas antioxidáns tartalma miatt ismert. Különösen ajánlott azok számára, akik aktív életet élnek, mivel mint antioxidáns segít a szervezetnek csökkenteni az elszaporodott szabadgyökök okozta sérüléseket. (Nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni.)

Ha kipróbálod a zöld teát, tapasztalni fogod, hogy sokkal több egy finom, forró italnál. A zöld tea az idők során egy nélkülözhetetlen háziorvossággá vált a bőr-, és fogápolástól az általános megelőző intézkedésekig.

Néhány tapasztalt előnye a zöld teának:
Élvezet: talán a legfontosabb előnye a zöld teának a puszta élvezet. Nagyszerű íze van és rendkívül jó kiegészítője a reggelinek, ebédnek, vacsorának. Többféle ízben kapható és nagyon finom mézzel is.  Azon túl, hogy forrón tálaljuk, mostanában hideg italként is szolgál.
Energia: másik előnye az energiatartalma. Mint a kávé, a tea is tartalmaz koffeint. Bár kevesebbet, mégis nagyon hatékonyan segít átvészelni a nap monoton szakaszait. Tulajdonképpen a csökkentett koffeintartalom egy másik előny, mert amíg más koffeintartalmú italok csak egy „löketet” adnak, addig a zöld tea mindezt anélkül teszi, hogy remegő, izgatott érzést okozna. Így legközelebb, amikor a kávégéphez lépsz, inkább önts forró vizet a bögrédbe és márts bele egy filtert!
Lényeges egészségügyi előnyök: igaz, hogy az élvezet és az energia két nagyszerű előnye a zöld teának, de talán a legjobb mégiscsak az utóbbi időben egyre inkább elismert gyógyító hatása.

Diéta
Talán szokatlan azt gondolni, hogy a zöld teának van fogyasztó tulajdonsága, de ma már létezik zöld tea diéta és sokan esküsznek rá, hogy ez az ital nagyon fontos összetétele a fogyókúrájuknak. Tulajdonképpen a fogyasztásával tapasztalhatod, hogy tényleg tartalmaz zsírégető molekulákat. A zöld tea kivonatát arra használják, hogy növelik az agyarcserét anélkül, hogy fokoznák a szívverést, amely egy általános velejárója a többi fogyasztó terméknek.

Zöld tea és bőrápolás
Kimutatták, hogy a zöld teának vannak pozitív hatásai a bőrápolás terén. Kifejezetten jó pl. a pattanásokra és az ekcémára (allergiás bőrbetegség). A pattanásra ez a tea egy nagyszerű és olcsó alternatíva a drága tonikok helyett. Sokan vegyítik hozzávalókkal és készítenek egy olyan folyadékot, amit vattalabdával visznek fel a bőrfelületre. De csak a puszta fogyasztásával is segít a pattanások eltüntetésére, bár figyelembe kell venni, hogy a fogyasztással megnő a napi koffeinbevitel.

Házi szájvíz
A bőrápolás mellett, más előnyei a zöld teának, hogy használható házi készítésű szájvízként is. Mely tulajdonsága segít a fogak egészség megőrzésében? Ez a fluorid jelenléte, ami segít megakadályozni a fogszuvasodást és megerősíti a fogat és az ínyt. A legegyszerűbb recept, hogy összekeverjük a forró teát ásványvízzel, de lehet még kombinálni más hozzávalókkal is, hogy érdekesebb ízű otthoni szájvizet érjünk el.

Úgy vélik, hogy a zöld tea napi bevitele segít abban, hogy teljesen egészségesek legyünk és jó közérzetünk legyen. Tele van antioxidánsokkal, amik segítenek megkötni a szabad gyököket a testünkben. Számos kutatás is bizonyítja, hogy segít megelőzni a rák kialakulását. Ezen kívül nagyszerűen segíti az anyagcserét, ami csökkenti a koleszterint az szervezetünkben. Így ajánlom a zöld teát! J

http://www.greentearesource.com/

2 megjegyzés:

  1. Tudja-e a kedves olvasó, hogy a kínai konyha legfinomabb fogásai a húsok legzsírosabb részeiből készülnek? Hogy a csirkét-kacsát mindig a bőrével, a sertéshúst mindig a szalonnájával együtt eszik? Ennek ellenére, látott már kövér kínait?

    Kiderült, hogy a titok valószínűleg a zöld tea élvezetében rejlik. Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel járt. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, anélkül, hogy fogyókúráznánk, pusztán zöld tea ivásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől. Magyarországon ez egyáltalán nem olyan elhanyagolható téma: a férfiak között legalább harminc, a nőknél legalább negyvenöt százalékos az elhízás.

    VálaszTörlés
  2. A teaivás szokása Kínából ered, de az emberiség legelterjedtebb italának felfedezése a legendák homályába vész. Az egyik változat szerint Sen-nung császár Kr. e. 2737-ben ivóvizét forraltatta, amidőn egy hirtelen támadt szélfuvallat az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.

    Micsoda császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire. A tea nemcsak finom, hanem élénkít is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. Bodhidharma, a zen buddhizmus megalapítója kilenc évig elmélkedett lótuszülésben, a falnak fordulva. Amikor nem tűrhette tovább, hogy le-lecsukódnak szemei az álmosságtól, levágta szemhéjait. Belőlük nőttek az ébren tartó tea levelei...

    VálaszTörlés