2012. január 31., kedd

Milyen tejet igyunk tehéntej helyett?


Magyarországon minden harmadik ember szenved laktózérzéknységben, sokan azonban nem tudnak róla. Lássuk mik a tünetek és hogyan lehet helyettesíteni a tehéntejet rizs-, kókusz-, mandula-, szója-, dió-, vagy akár kendertejjel.
A laktóz érzékenységet tejcukor érzékenységnek is nevezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejtermékek által tartalmazott tejcukrot (laktóz). Általában nem veszélyes, de a tünetek kellemetlenek lehetnek.
A laktóz érzékenység problematikája mögött a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya vagy elégtelen működése áll. Ez sokaknál jelen van, de a legtöbben nem tudnak róla, mivel gyakran nincs tünete. A laktózérzékenység tünetei tipikusan harminc perc és két óra között jelentkezik egy olyan étel vagy ital elfogyasztását követően, ami tartalmaz tejcukrot. Ezek a tünetek lehetnek pl. hányinger, hasmenés, szélgörcs, puffadás vagy hasi görcs. A legtöbb embernél ezek a jelek enyhén jelentkeznek, sokaknál azonban súlyos is lehet.

Mindeddig nincs gyógymód vagy kezelés, ami elősegítené a szervezet tejcukor termelésének növekedését. Akik laktózérzékenységben szenvednek általában kerülik vagy csökkentik az étrendjükben a tejtermékeket vagy helyettesítik olyan élelmiszerekkel, amiket direkt az érzékenyek számára készítenek, pl. a csökkentett laktóz tartalmú vagy laktózmentes tej és tejtermékek.
Mandulatej: az íze krémes és enyhén diós ízű. Ebben található a legkevesebb kalória és tele van A, E, D vitaminnal és kálciummal is. Az E-vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns, ami véd az UV-sugárzás károsító hatásaival szemben.

Kendertej: diós ízű, nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, illetve gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, amik pozitív hatást gyakorolnak az immunrendszerre, az agy-, és szívműködésre. Kendermagból készül, de ettől természetesen nem lehet bódult állapotba kerülni.
Kókusztej: sűrűn krémes. A kókusztejnek meglehetősen alacsony a kalóriatartalma, de a benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhetően erősíti az immunrendszert és az emésztési folyamatokra is kedvező hatást gyakorol.

Rizstej: mivel nem tartalmaz tejcukrot és koleszterint, így teljesen biztonságos azok számára, akik szívproblémákkal küzdenek, vagy laktóz intoleranciában szenvednek.
Szójatej: nem tartalmaz koleszterint és állati eredetű összetevőket, így szintén alternatív megoldást jelenthet a tejcukorérzékenyek. E-vitamin és folsav tartalma magasabb, mint a tehéntejnek, többszörösen telítetlen zsírsavai pedig védik a keringési rendszert és a szívet.

5 perc Angol Magazin, 2011 szeptemberi szám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése