2012. január 17., kedd

Őstermelők versus Monsanto avagy „Monsanto szerint a világ”*

Több mint 270.000 őstermelő, organikus gazdálkodó áll szemben a hírhedt mezőgazdasági gigavállalattal Monsantoval, a családi gazdálkodók azért harcolnak, hogy megtarthassák részüket a világ élelmezéséből, egyben megóvják magukat   a genetikailag módosított magok ellopásának vádjától.
Monsanto…kinek mond ez a név valamit, első pillantásra talán csak dereng valami információ foszlány, aztán némi kutakodás és rábukkanok a múlt héten olvasott könyvajánlóra …-http://tudatosvasarlo.hu/konyv/monsanto-szerint-vilag
Ebből kiderül, hogy Monsanto "A világ legnagyobb vegyipari vállalatainak egyike, akik a múlt század során dioxinokkal és egyéb vegyszerekkel mérgezték meg az élővilágot, földjeinket, vizeinket, a levegőt, most az élelmiszereinkre akarják rátenni a kezüket. Géntechnológiai úton olyan növényeket állítottak elő, amelyek minden sejtje rovarölő hatású mérget termel, vagy pedig ellenállóvá vált valamilyen - általában a vállalat által előállított - totális gyomirtószerrel szemben."
De vissza az őstermelők harcához, melyben mi fogyasztók is érintettek vagyunk. Nem is kicsit. A fogyasztónak ugyanis hatalma van, hiszen több mint egy évtizede lezajlott változásunk eredményeként a vásárlók váltottak a gyorsabb-nagyobb-olcsóbb típusú nézetről, egy jóval tudatosabb a lassú, fenntarthatóbb fejlődés jegyében helyben készült ételeket előnyben részesítő felfogásra. Ez utóbbi jóval egészségesebb mind a földünk és annak lakói – köztük a saját szervezetünk – számára is.
Igen ám, de helyzet nem ilyen egyszerű, a szabadalmaztatott génmódosított termékek beszivárgása (akár szél útján történő beporzás) veszélyezteti a hagyományos termelést.  A Monsanto széles körben alkalmazott „Genuity”,” Roundup Ready” repce mag a régi hagyomány repce olajat kihalt fajtává változtatta. A pereskedő gazdálkodók arra keresik a megoldást, hogy megóvják a hasonló szennyeződésektől az organikus kukoricát, szójababot és egy sereg más terményt. Mi több még a magok szabálytalan használatának vádjától is meg kell védeniük magukat.
Hogy miben áll a szabálytalan használat? Monsanto szigorú üzletpolitikát dolgozott ki, arra kötelezve a gazdákat, hogy minden évben génmódosított vetőmagot +gyomirtót csomagot vásároljanak (igen, így együtt lehet csak megvásárolni), nem vethetik el újra és nem adhatnak belőle a szomszédnak. Aki ezt megszegi, örökre feketelistára kerül, illetve könnyen perben találhatja magát a mamutcéggel szemben, a hatalmas kártérítések miatt többen földjük eladására kényszerülnek, ami a birtokkoncentráció irányába mutat.
Hogyan jövünk a képbe ismét mi, egyszerű fogyasztók? Úgy, hogy Monsanto és a hozzá hasonló nagyvállalatok egyre inkább monopol helyzetbe kerülnek az élelmiszer termelő piacon, háttérbe szorítva ezzel  a hagyományos, nem génmódosított organikus termelőket, gyakorlatilag a választási lehetőség szűnik meg a hagyományos és a génmódosított élelmiszerek között.  Rajtam kívül más is megborzongott arra a gondolatra, hogy a fenti cég határozza meg mi kerül a jövőben az asztalra? 


*/Marie-Monique Robin: Monsanto szerint a világ, Pallas Kiadó 2009/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése