2013. június 4., kedd

A csipkebogyó hatása

Legtöbben kiemelkedő C-vitamin-tartalma miatt ismerik, pedig a csipkebogyó jóval többet tud ennél: gyulladáscsökkentő, vízhajtó hatású, ráadásul a zsírok felszívódását is csökkenti.
Piros kis csodabogyók

A vadrózsa áltermését szinte mindannyian ismerjük: nyersen kimagozva vagy szárítva teaként is fogyasztjuk. Egyik legjelentősebb C-vitamin-forrásunk, hiszen négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 milligrammnyit tartalmaz az értékes vitaminból. Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít. A bogyókban található pektin emellett megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. Ha mindez nem lenne elég, a csipkebogyó gazdag még B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.
Porckopásra és felfázásra is kiváló
A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a csipkebogyó az ízületi fájdalmak és betegségek ellen is hatásos: a növény magas flavonoid- és vitamintartalma garantálja a fájdalmak mellékhatások nélküli enyhülését. A csipkebogyólekvár a székrekedéses panaszokon segíthet, teája vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig veseproblémákra és felfázásra is ajánlott.
Így készítsd el helyesen!
A filteres csipkebogyóteákat a legtöbben ugyanúgy leforrázzák és állni hagyják, mint a többi gyógyteát, ám ezzel a csipkebogyó C-vitamin-tartalma nagy részének is búcsút mondhatnak. Ha teheted, ne a filteres változatot válaszd, hanem szárított csipkebogyóhúst, melyből 2-3 grammnyit egy bögre hideg vízben áztass 12 órán át. A végén szűrd le, és csak langyosra melegítsd fogyasztás előtt.
Forrás:

http://www.life.hu/ez-zsir/20130530-csipkebogyo-a-cvitamintartalma-miatt-gyogyit-es-szepit.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése